Euro-NKS

Objavljeno: 1.1.2023. Ažurirano: 2.8.2024.

EuroNKS platni je sustav za obračun platnih transakcija SEPA kreditnih transfera (SCT) i SEPA izravnih terećenja (SDD), nacionalnih i prekograničnih.

Statistički podaci koji se odnose na platni sustav EuroNKS jesu strukturirani prikaz vrijednosti, broja, prosječnih vrijednosti i prosječnog broja platnih transakcija na razini platnog sustava za godišnje razdoblje (ukupne vrijednosti i vrijednosti po obračunskim ciklusima EuroNKS-a), kao i zbirni prikaz indeksa koncentracije sudionika (pet banaka) s najvećim udjelom u ukupnoj vrijednosti i ukupnom broju platnih transakcija u platnom sustavu.

Podaci za platni sustav EuroNKS su prikazani kroz dva statistička prikaza: EuroNKS-SCT – statistički podaci koji se odnose na obrađene međubankovne platne transakcije SEPA kreditnih transfera (SCT) i EuroNKS-SDD – statistički podaci koji se odnose na obrađene međubankovne platne transakcije izravnih terećenja (SDD).

Financijska agencija (Fina) kao vlasnik i upravitelj sustava jedini je izvor podataka za statističke prikaze koji se odnose na platni sustav EuroNKS.